2012 m. kovo 4 d., sekmadienis

I can change my mind (DAY 112)

Kadangi šiandien viename komentare sulaukiau įdomaus klausimo, nusprendžiau tam skirti visą įrašą, nes pamaniau, kad galbūt dar kažkam tai pasirodys naudinga ;).

Vaiva rašė:
....Aš kol kas tik aštuntoje klasėje, bet man labai įdomu, kokius egzaminus laikei ir kaip pasisekė. Studijavai ekonomiką, mane tai visai traukia, bet nežinau.... Jau stojant į gimnaziją man reikia rinktis: Realinę ar humanitarinę kryptį. Aš dabar labai dvejoju ir norėčiau sužinoti viską apie egzaminus, asmeninę patirtį ir t.t...


Jaučiu, kad išsiplėsiu, tad laikykitės ;).

Taigi viskas prasidėjo prieš 11 klasę, kai mum reikėjo išsiprofiliuoti. Jau turbūt žinot, kad studijuoju ekonomiką, bet atvirai kalbant, prieš renkantis dalykus 11 klasei , aš buvau tvirtai nusprendus stoti į teisę ir užbėgus įvykiams už akių prisipažinsiu, kad taip mąsčiau iki kol išlaikiau paskutinį dvyliktos klasės egzaminą. Bet jau iš karto žinojau, kad nesvarbu ar stosiu į teisę, laikysiu keturis egzaminus (pasirodo pravertė), tad lietuvių kalbą, istoriją, anglų kalbą ir matematiką pasirinkau mokytis A lygiu. Dvyliktos klasės viduryje buvau pradėjus dvejoti dėl matematikos, nes kirbėjo mintis, kad galbūt tai tik laiko gaišimas, geriau susitelkčiau į tris dalykus, kurie man tada atrodė bus 100% reikalingi. Visgi viena mokytoja mane perkalbėjo ir turbūt turėčiau jai dabar būti labai dėkinga.

Kai manęs klausia, kodėl persigalvojau ir stojau į ekonomiką, aš dažniausiai nežinau, ką atsakyti, nes tai buvo tarsi apsireiškimas, tiesiog vieną dieną šovė į galvą, kad ne, visgi rašysiu ekonomiką pirmoj vietoj prioritetų sąraše. Neturiu labai svaraus argumento, bet tai geriausias pavyzdys kaip tai, kas atrodo tikrai nereikalinga ( kalbu apie matematikos egzaminą) gali tapti reikšmingiausiu dalyku. Aišku, jei bučiau išlaikius šį egzaminą labai prastai, turbūt stot į ekonomiką minties nė nebūtų. Tai pat naudinga, kad su keturių dalykų (matematikos, anglų kalbos, istorijos ir lietuviu kalbos) egzaminų rezultatais galimybės įstoti į daugiau įvairesnių specialybes tikrai didelės, tad jei nesate apsirendę tvirtai (nors aš irgi buvau tvirtai nusprendus dėl teisės :D), tikrai rekomenduoju pasirinkti laikyti visus keturis egzaminus (aišku čia nekalbu apie norinčius stoti į mediciną, dailę ar pan). Aš esu gyvas pavyzdys kaip netikėtai viskas gali pasisukti. Vaiva klausė kaip išlaikiau egzaminus : iš matematikos ir istorijos gavau po 90%, iš lietuvių 98% ir iš anglų 93%. Tad kaip matote tiek į ekonomiką tiek į teisę šansai įstoti buvo vienodi, tad reikėjo apsispręsti pačiai. Tikrai nesitikėjau įstoti į VU ekonomiką, bet kai sužinojau džiaugsmo buvo labai daug :). Kai minėjau viename įraše, kur kalbėjau apie ekonomikos studijas, visiškai nesigailiu, kad pasirinkau būtent šią specialybę, dabar tikrai nenorėčiau studijuoti teisės (neturiu nieko prieš šią specialybę, tiesiog ji manau tikrai ne man).

Apie egzaminų laikymo patirtį:
Kai esi mokykloj tai neabejoju, kad kiekvienam žmogui, kuriam rūpi jo ateitis, dvyliktos klasės egzaminai yra kaip finalas, vieno ilgo ir didelio etapo ir jis tarsi turėtų nuspręsti kaip tau pasiseks pereiti į kitą etapą. Man egzaminai buvo didžiausia tragedija, aš labai bijojau, bet labiausiai bijojau susimaut, nes galvojau, kad jei blogai išlaikysiu, tai jau bus viskas, pabaiga, nieko nebepasieksiu gyvenime. Dabar juokinga, nes nuoširdžiai kalbant tie egzaminai tikrai nenulemia kažko toookio :). Pažįstu nemažai žmonių, kurie įstojo su pakankamai žemais balais į geras specialybes ( bent jau gerai vertinamas :)), pažįstu ir tokių, kurie vidury pirmo ar net antro kurso nutraukė studijas ir perstojo kitur. Taip, kad tų variantų gali būti įvairiausių ir dvyliktos klasės egzaminais tikrai viskas nesibaigia. Žinoma tų nervų niekas nepanaikins, nes tai vistiek yra vienas iš pirmų rimtų dalykų jaunam žmogui. Bet aš nuoširdžiai sakau, net ir nepasisekus, galimybių yra vistiek labai labai daug ir svarbiausia, kad po kelių metų tie egzaminai bus visai nebesvarbūs.

Jei turite kokių klausimų visada laukiu jų komentaruose ;), galbūt ne viską papsakojau, ką norėtumėte išgirsti.

8 komentarai:

Vaiva rašė...

Oho, negaliu patikėti, kad mano klausimui paskyrei visą post'ą.;)
ačiū.
Mano tėvai siūlo man rinktis realinę kryptį(chemija, biologija, matematika, lietuvių, fizika), nes didesnės galimybės susirasti darbą ir pnš.
Bet mane pačią labiau traukia tavo pasirinkti dalykai.
Bet turiu paaiškinti vieną svarbų dalyką.
stojant į gimnaziją tenka pasirinkti kryptį. vertinant viską, man labiau sekasi realinė kryptis, nes iš vienintelės vokiečių išėjo 8 (anglų 10, lt 9, istorija 10, matematika 9) ir tai viską sugadina.
aš nežinau, norėčiau laikyti lygiai tokius pačius egzaminus kaip tu, bet jei pasirinksiu realinę kryptį su kuria turbūt bus didesnės galimybės įstoti, man vėliau gali būti sunku.
Mm, beje, norėjau paklausti, kokius darbus galėtum dirbti pasirinkusi ekonomiką, ar daug yra studijuojančių šią specialybę, ar APSIMOKA rinktis humanitarinę kryptį? Dėkui.
Atsiprašau už visus klausimus, kad gaišinu laiką, bet man tai svarbu. Ypač minint faktą, kad sprendimą turėsiu priimti šį arba kitą mėnesį. Dėkui.:)

Rūta rašė...

Visų pirmą tai tikrai svarbiausia pasirinkti tai, kas labiausiai traukia, nes mano atveju egzaminai abiems dalykams buvo tie patys (tad turėjau galimybę abejoti), bet kaip suprantu tavo situacijoje dvyliktos klasės gale jau nepavyktų pakeisti nuomonės ( jeigu taip suprantu viską). Kalbant apie realinę kryptį, turiu draugę, kuri studijuoja odontologiją, ten mokytis be proto daug, bet užtat tikrai naudinga ir pelninga specialybė ir labai konkreti. Mano atveju, aš mokslais tikrai neapsikrovusi. Bet manau studijuojant ekonomiką perspektyvos labai plačios, gali dirbt labai įvairiose srityse, tiek būti analitiku, tiek dirbti banke, tiek dirbti su marketingu, pardavimais, mokesčiais, būti buhalteriu, konsultantu ir t.t Labai daug galimybių, bet viskas tik nuo pačios tavęs priklauso. Ar apsimoka pasakyt negaliu, nes dar nedirbu, bet, kad pasiekti daug galima tai net neabejoju. Studijuojančių nemažai, bet kaip sakiau sritis labai plati tai ir darbo vietų daug daugiau. Jaučiu, kad nieko konkrečiai nepasakiau :), bet man sunku turbūt objektyviai įvertinti tavo situaciją, kai realinė pusė manęs niekada netraukė ir kaip ten viskas yra nežinau. ;)

Bet kokiu atveju linkiu sėkmės renkantis ;) tikrai nesunku atsakyti tik nežinau ar tas atsakymas padės.

Asta rašė...

Aš irgi planuoju laikyti šiuos 4 egzaminus, bet norėčiau studijuoti kažką su kalbom. Šiaip tai įdomus post'as, šiek tiek nuraminai dėl egzaminų! :D

charmant rašė...

Manyje visąlaik tvyro baimė susimautyt per egzus, ir jaučiu, kad ji niekur nedings, bet tu tikra šaunuolė, visus dalykus išlaikyt tokiais gerais balais! :))

Fragile rašė...

Sveika, įteikiu Tau Stylish Blogger Award'ą. Taisyklės tokios: turi parašyti apie save 7 faktus ir nominuoti kitus blogus. :)

Rūta rašė...

Asta, puiku! pati pamatysi, kad egzaminai tik mažas taškelis dideliame gyvenime ;)

Rūta rašė...

charmant, tikiu, kad nedings, bet gerai žinoti, kad bet kokiu atveju yra išeitis ;) viskas bus gerai :)

dėkui ;)

Rūta rašė...

Fragile, ačiū, neįsivaizduoji kaip malonu sužinot tokį dalyką ;)).

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...